Inbound marketing

De feiten op een rij

Wil je af en toe online verkopen, of wil je echt online succes? Om te scoren met je online business is het niet meer voldoende om je uitsluitend te richten op sales middels pushberichten. Het loont niet meer om informatie tegen de borst te houden. De basis van online succes draait om het winnen van vertrouwen. Dat vertrouwen win je door een autoriteit te zijn gedurende het hele proces van buyer journey (prospect – lead – klant) en customer journey (klant – ambassadeur).

Maar hoe bepaal je welke bezoeker, welke informatie, op welk moment nodig heeft? Maak kennis met ‘Inbound marketing’. Een overkoepelende strategie die raakvlakken heeft met Zoekmachine optimalisatie, Conversie optimalisatie, Social media marketing, Content management en Gepersonaliseerde content.

inbound marketing

Wat zijn de voordelen van Inbound marketing?

  • Groter organisch bereik
  • Meer leads, klanten en fans
  • Haal het maximale uit jouw website bezoekers
0
%
van kopers gaat eerst online op zoek
0
%
van alle Google gebruikers klikt alleen op organische zoekresultaten
0
%
meer inbound links voor bedrijven die bloggen
0
%
meer leads voor websites die gebruik maken van inbound marketing

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een relatief nieuwe vorm van online marketing. Vroeger werd er voornamelijk gebruik gemaakt van het tegenovergestelde: Outbound marketing. Dit is een vorm van marketing die voornamelijk gebruik maakt van push-berichten. Denk aan advertenties, pop-ups en cold calling. Deze vorm van marketing bestaat nog steeds, maar neemt af in effectiviteit.

Het nieuwe online marketing bestaat voornamelijk uit inbound marketing. Pull-berichten: Op het juiste moment, naar de juiste persoon de juiste content sturen, via het juiste kanaal. Op deze manier beoogt een organisatie om interesse te wekken met relevante content. Zo bouwen websites aan de relatie en leiden ze prospects op tot sales-ready leads.

Thomas
Thomas van de Ven
Online consultant

Voor wie is inbound marketing interessant?

Inbound marketing is voornamelijk interessant wanneer de producten of diensten een lang aankoopproces bevatten. Als jouw klanten goed onderzoek doen voordat ze overgaan tot een aankoop, levert dat veel mogelijkheden tot contact op. Denk bijvoorbeeld aan vakanties, gadgets en websites.

De customer experience

Inbound marketing in de praktijk

Het opzetten van een Inbound Marketing Strategie gebeurt altijd volgens hetzelfde proces. We werken de hele Customer Experience van jouw bezoekers uit en identificeren de content die bij iedere stap past.

Buyer journey

Awareness

De bezoeker (suspect) zit met een probleem. Hij is nog niet klaar voor een aankoop, maar is op zoek naar informatie over zijn probleem.

Consideration

De bezoeker heeft zijn probleem helder geformuleerd (prospect). In deze fase gaat hij op zoek naar mogelijke oplossingen. In deze fase is het belangrijk om top-of-mind te zijn.

Decision

De lijst met mogelijke oplossingen is concreet geworden. In deze laatste fase van de buyer journey is de prospect uitgegroeid tot een concrete lead. Hij kiest één aanbieder uit om zijn probleem op te lossen (en een aankoop te doen).
Customer journey

Impress

Ook nadat de aankoop gedaan is, kun je de klant blijven informeren. Door ook na de aankoop relevante informatie te leveren blijf je in gedachten van de klant.

Enthuse

Na de aankoop zijn er verschillende mogelijkheden om te personaliseren. Door persoonlijke aanbiedingen en nét dat beetje extra te bieden kun je de klanten enthousiasmeren zodat zij jouw bedrijf promoten binnen eigen kringen.

Advocate

Klanten kunnen worden benaderd om actief jouw bedrijf te promoten. Bijvoorbeeld door een review te schrijven, of door als referentie te dienen voor nieuwe klanten.

Aan de slag met inbound marketing

Een optimale inbound marketing strategie bepalen we samen. In samenwerking doorlopen we de buyer- en customer journey. Dit doen we in stappen.

Allereerst analyseren we de organisatie en de markt. Zo stellen we focusgroepen op en vertalen deze naar buyer persona’s.

Zodra de target group bekend is, starten we met de buyer journey. Welk probleem heeft de doelgroep? Naar welke oplossing zoeken zij? In welke fase bieden we welke oplossing? Het resultaat is een lijst met concrete actie’s op specifieke momenten in de buyer journey.

Indien gewenst doorlopen we naast de buyer journey ook de customer journey, om van een klant een fan of een advocate te maken. Voor sommige bedrijven – met name B2B – is het interessant om voornamelijk te focussen op de customer journey. In zo’n geval focussen we op de bestaande klantenkring.

De laatste stap is het bepalen van online doelstellingen per fase. Dit vormt de basis voor het monitoren van de inbound marketing strategie.

Het eindresultaat is een inbound marketing strategie waarmee je vooruit kunt. We kennen nu de klant, de vragen en problemen die bij de klant leven, de antwoorden die we kunnen bieden en de momenten waarop we deze leveren. Tijd voor actie!

Is adverteren nu overbodig?

Als tegenwoordig alle focus ligt op inbound marketing en het bieden van de juiste informatie, is adverteren dan achterhaald? Het korte antwoord luidt: Nee. Google adverteren of adverteren op Facebook is nog altijd een goede aanvulling op de inbound marketing strategie. Bij Monkeybridge hechten we echter de meeste waarde aan optimalisatie voor organisch verkeer. Zodra hier een solide basis voor staat, kan dit prima worden aangevuld met advertenties gericht op de juiste fase binnen de customer experience. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke campagne, gericht op een speciaal daarvoor ingerichte landingspagina.

Gratis en vrijblijvend
Maak vandaag nog een afspraak met een specialist