Inbound marketing
De feiten op een rij
Wil je af en toe online verkopen, of wil je echt online succes? Om te scoren met je online business is het niet meer voldoende om je uitsluitend te richten op sales middels pushberichten. Het loont niet meer om informatie tegen de borst te houden. De basis van online succes draait om het winnen van vertrouwen. Dat vertrouwen win je door een autoriteit te zijn gedurende het hele proces van buyer journey (prospect – lead – klant) en customer journey (klant – ambassadeur).
Maar hoe bepaal je welke bezoeker, welke informatie, op welk moment nodig heeft? Maak kennis met ‘Inbound marketing’. Een overkoepelende strategie die raakvlakken heeft met Zoekmachine optimalisatie, Conversie optimalisatie, Social media marketing, Content management en Gepersonaliseerde content.
Wat zijn de voordelen van Inbound marketing?
- Groter organisch bereik
- Meer leads, klanten en fans
- Haal het maximale uit jouw website bezoekers
Wat is inbound marketing?
Inbound marketing is een relatief nieuwe vorm van online marketing. Vroeger werd er voornamelijk gebruik gemaakt van het tegenovergestelde: Outbound marketing. Dit is een vorm van marketing die voornamelijk gebruik maakt van push-berichten. Denk aan advertenties, pop-ups en cold calling. Deze vorm van marketing bestaat nog steeds, maar neemt af in effectiviteit.
Het nieuwe online marketing bestaat voornamelijk uit inbound marketing. Pull-berichten: Op het juiste moment, naar de juiste persoon de juiste content sturen, via het juiste kanaal. Op deze manier beoogt een organisatie om interesse te wekken met relevante content. Zo bouwen websites aan de relatie en leiden ze prospects op tot sales-ready leads.

Voor wie is inbound marketing interessant?
Inbound marketing is voornamelijk interessant wanneer de producten of diensten een lang aankoopproces bevatten. Als jouw klanten goed onderzoek doen voordat ze overgaan tot een aankoop, levert dat veel mogelijkheden tot contact op. Denk bijvoorbeeld aan vakanties, gadgets en websites.
De customer experience
Inbound marketing in de praktijk
Het opzetten van een Inbound Marketing Strategie gebeurt altijd volgens hetzelfde proces. We werken de hele Customer Experience van jouw bezoekers uit en identificeren de content die bij iedere stap past.
Aan de slag met inbound marketing
Een optimale inbound marketing strategie bepalen we samen. In samenwerking doorlopen we de buyer- en customer journey. Dit doen we in stappen.
Allereerst analyseren we de organisatie en de markt. Zo stellen we focusgroepen op en vertalen deze naar buyer persona’s.
Zodra de target group bekend is, starten we met de buyer journey. Welk probleem heeft de doelgroep? Naar welke oplossing zoeken zij? In welke fase bieden we welke oplossing? Het resultaat is een lijst met concrete actie’s op specifieke momenten in de buyer journey.
Indien gewenst doorlopen we naast de buyer journey ook de customer journey, om van een klant een fan of een advocate te maken. Voor sommige bedrijven – met name B2B – is het interessant om voornamelijk te focussen op de customer journey. In zo’n geval focussen we op de bestaande klantenkring.
De laatste stap is het bepalen van online doelstellingen per fase. Dit vormt de basis voor het monitoren van de inbound marketing strategie.
Het eindresultaat is een inbound marketing strategie waarmee je vooruit kunt. We kennen nu de klant, de vragen en problemen die bij de klant leven, de antwoorden die we kunnen bieden en de momenten waarop we deze leveren. Tijd voor actie!
Is adverteren nu overbodig?
Als tegenwoordig alle focus ligt op inbound marketing en het bieden van de juiste informatie, is adverteren dan achterhaald? Het korte antwoord luidt: Nee. Google adverteren of adverteren op Facebook is nog altijd een goede aanvulling op de inbound marketing strategie. Bij Monkeybridge hechten we echter de meeste waarde aan optimalisatie voor organisch verkeer. Zodra hier een solide basis voor staat, kan dit prima worden aangevuld met advertenties gericht op de juiste fase binnen de customer experience. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke campagne, gericht op een speciaal daarvoor ingerichte landingspagina.